Aktiviteter

I Ridikylen vill vi göra allt möjligt inom tidsperiodens ram. Till exempel ha picknick i Jane Austens anda, sy tidsenliga dräkter, dansa roliga danser, ha fester, besöka museer och intressanta byggnader från tiden samt att åka på olika empir-arrangemang land och rike kring.

Dräktsömnad

Dräktmodet under empiren är väldigt annorlunda mot hur det var tidigare under 1700-talet och hur det blev senare under biedermeierperioden. Det mest karaktäristiska är den höga midjelinjen hos damerna och att långbyxor blir ett populärt plagg hos herrarna. Bomullstyg har blivit både tillgängligt och överkomligt i pris, och klänningar i tunn, fin bomull blir mycket populära. Silhuetten ska vara enkel och påminna om en klassisk pelare. På den militära sidan formligen exploderar färg- och idérikedomen. Napoleonkrigen pågår i Europa och nationerna fördelar sina resurser till att gynna militären. Uniformerna ska både imponera och tydligt vittna om soldaternas armétillhörighet på slagfältet. Senare tiders camoflaugetanke har ännu inte hunnit växa fram. Kriget stimulerar även textilindustrin eftersom massarméerna förbrukar mycket tyg till uniformer och annan utrustning.

Flera av oss har sytt eller håller på att sy tidsenliga dräkter från empiren. Det är en rätt så väldokumenterad period med gott om bildmaterial och bevarade plagg, så vi uppmuntrar medlemmarna att sy så historiskt korrekt som möjligt. Med jämna mellanrum har vi syträffar där vi hjälps åt att göra det vi behöver, antingen det gäller att fixa passformen på en korsett, att göra en bahytt eller att sy ett par herrbyxor. Bland föreningens medlemmar finns personer som har långvarig erfarenhet att sy historiska kläder både som hobby och yrkesmässigt.

aidecamp-regency-humous.jpg

"Her aide-de-camp"

Dans är roligt!

I Ridikylen dansar vi danser från empirtiden, både från Sverige och från utlandet. Vi har flera medlemmar som dansat historisk dans i många år och som har vana av att lära ut historisk dans. Är du nyfiken på engelska countrydanser, angläser och kadriljer så är du välkommen till våra träningar.

Tanken är att det för medlemmar ska vara rent självkostnadspris, dvs man betalar eventuell del i hyrd lokal och vid de tillfällen som vi tar in en extern instruktör för att bredda, fördjupa eller finslipa lite extra så hjälps alla deltagande medlemmar åt att dela på kostnaden.

rowlandson-longways-dance-caricature-1790s.jpg

Fester

Vad vore livet utan fest? En fest kan innebära allt ifrån en enkel picknick i en slottspark via en assemblée bland vänner till en bal på ett slott.

I trettonhelgen 2014 hade vi en informell trettonhelgsfest med knytkalas och dans, där dräkt och tidsenlig mat uppmuntrades men inte var något tvång för att få närvara.

 

 

I augusti 2015 hade några av oss en picknick vid Katrinetorp, en bevarad empirgård i södra Malmö med en fin engelsk park. Här står några av oss i den kinesiska paviljongen:

 

Delta i andra arrangemang

De senaste åren har det uppstått ett nyvaknat intresse för empiren och för Jane Austens värld, och det arrangeras både levande rollspel, fester och baler runtom i Sverige med detta fokus.

I mitten på oktober 2011 var några av våra medlemmar med på Jane Austen-lajvet Kärlek och fördel i Stockholmstrakten. I november 2013 deltog några av oss i uppföljarlajvet Stolthet och fördom.

På bilden nedan ses två av Ridikylens medlemmar på Westgiöta Gustavianers bal på Råda Säteri hösten 2010.

r-o-l-pa-rada-sateri-ljus-bild-mindre-bild.jpg

År 2011 deltog en av våra medlemmar i ett stort reenactment (historiskt återskapande) av det historiska slaget vid Waterloo, på det ursprungliga slagfältet i Waterloo, Belgien. Här nedan är det bästa fotot som medlemmen (i det här fallet även medlem av Westgiöta Gustavianer i vars regi resan gick), tog ute från slagfältet. Här kan man verkligen höra historiens vingar brusa!

 

Både 2015 och 2016 deltog medlemmar ur Ridikylen i öppet hus på Tegnérmuseet i Lund lördagen före första advent. Här nedan är en bild från 2016.

 

Den 7 april 2018 deltog några medlemmar i invigningen av utställningen "A Sense of Jane Austen - dräkt och historia" på Kulturen i Lund. Vi fick t.o.m. vara med och klippa bandet!

Foto: Henryk Rozenberg

 

 

Save

 

"I could not tread these perilous paths in safety, if I did not keep a saving sense of humor."
Lord Nelson

Gilla oss på Facebook!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)